İyi bir fotoğraf yakalamak için birçok değişkeni bir arada düşünmek gerekir. Yalnızca iyi bir fotoğraf makinesine sahip olmak, iyi bir ışıktan faydalanmak ve bazı terimlerin anlamını bilerek doğru görüntüyü yakalayacağına emin olmak, doğru ve güzel fotoğraf için yeterli olmayacaktır. Bu yüzden çekime dair teknikleri de bilmek, bu tekniklere göre çekim yapmaya çalışmak daha mantıklı bir seçim olacaktır. Bilinmesi gereken ufak tefek noktalar kısaca aşağıdaki gibi belirlenebilir.

Alan Derinliği

Alan derinliği esas olarak görüntülemek istenen karenin tümü demektir. Bu alanın netliği ve görüntüye yansıtılmak istenen hali tamamen fotoğrafın çeşidine bağlıdır. Eğer bir portre fotoğrafı çekiliyorsa alanın hepsini net olarak yansıtmak gerekmeyebilir. Ama daha fazla detay görülmek isteniyorsa alan derinliği çok daha önemli hale gelecektir. Bu durumda alan derinliğini etkileyen üç faktör söz konsuu olacaktır. Bunlar; diyafram, objeye veya objelere olan uzaklık ve lensin odak uzunluğudur.  Bu üç faktörün bir araya gelmesi, bir veya birkaçının değiştirilmesi sayesinde alan derinliği konusunda istenen sonuca da ulaşılır.

Keskin Fotoğraflar

Keskin fotoğraflar çekebilmek için öncelikle olabilecek en net şekilde görüntüyü yakalamak ve filme yansıtmak gerekmektedir. Net bir fotoğrafın keskin olması çok daha kolay olacağından bu şartın ilk aşaması netliği yakalamaktır. Keskinlik ise, net bir alanın renk ve çözünürlük olarak doğru ve düzgün olması demektir. Ama tüm net fotoğraflarn keskin olacağı sonucuna ulaşmak doğru değildir. Bunun için gerekli teknik özellikleri de bilmek ve uygulamak önemlidir. Ayrıca çekilecek nesnenin hareketli veya sabit olması da keskinliği etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Makinenin Tutulması

Fotoğraf çekerken gerek sabit nesneler için gerekse hareketli objeler için çekim yapılırken makinenin nasıl konumlandırıldığı önemlidir. Işık, pozlama, diyafram ve ISO ayarları gibi teknik bilgi ve özelliklerin yanı sıra makinenin elde tutulması veya tripod üzerinde konumlandırılması da fotoğrafın görüntüsü, netliği ve keskinliği açısından oldukça önemlidir. Özellikle hareket eden nesnelerin çekilmesi sırasında ışık ve pozlama kadar makinenin konumu ve duruşu da çok etkildir. Profesyonel makinelerin büyük kısmı, lensleriyle ve ek parçalarıyla beraber hayli ağır olduğundan uzun süreli çekimlerde tripod kullanılması çok daha iyi olacaktır.