Fotoğrafçılık, yıllar içinde gelişen bir sanat dalı olması sebebiyle birçok farklı terimi de beraberinde getirmiştir. Bunlar, bu sanat türünü öğrenmek isteyen insanların bilmesi gereken terimlerdir. Basitçe bu terimlerden bahsedeceğiz.

Altın Oran

Bu terim aslında resim sanatından da tanıdık olan bir terim. Görülen kompozisyonun daha rahat algılanması ve insanın hemen tek bakışta kavrayabilmesi için bulunmuş bir oran olarak biliniyor. Modern makinelerin büyük kısmında altın oranı yaakalamaya yarayan kılavuz çizgiler bulunuyor.

Çözünürlük

Eski tür makinelerde maalesef fotoğraf basılana kadar çöznürlük ve netlik gibi olguların ne durumda olduğunu görmek olanaksızdı. Bu yüzden birçok kere çekim yapmak gerekiyordu. Ama modern makinelerinden çıkmasıyla beraber bu sorun ortadan kalktı. Çözünürlük veya yaygın adıyla piksel, gelişmiş makinelerin hepsinde bir harekette ayarlanabilen bir şeye dönüştü.

Deklanşör

Fotoğrafın filme yansımasını sağlayan ışıklandırma işlemini başlatan düğmedir. Otomatik makinelerde bu düğme, netlik ayarı yapmak için de kullanılmaktadır.

Diyafram

Objektifin içinde yer alan küçük metal levhaya verilen isimdir. Bu levha sayesinde ışık filme ulaşarak görüntüyü kaydetmeyi sağlar.

Enstantane

Fotoğrafın oluşturulma sürecindeki belki de en önemli adımdır. Tarifi biraz zor olsa da, kabaca fotoğrafın oluşması için diyaframın açık kalarak ışığı süzdüğü sürenin saniyeye oranı diye adlandırabiliriz. Bu değerin aralığı ne kadar geniş olursa o kadar farklı tarzda fotoğraflar çekmek mümkün olacaktır. Enstantane doğru fotoğraflar çekmek için çok önemldiir.

Filtre

Makineden makineye değişen ve teknolojiye bağlı olarak değişik maddelerden yapılabilen filtreler mevcuttur. Fotoğrafın çekilmesi esnasında ışığın yansıması, kırılması ve değişik renk, şekil ve tonlarda filme ulaşmasına yardım eder.

ISO

Filmin ve dolayısıyla fotoğraf karesinin duyarlılığını gösteren değerdir. ISO fotoğrafı çekilecek olacak şeyin ışık durumuna göre ayarlanmalıdır. Buna göre ayarlandığında fotoğrafın hem daha kaliteli hem de daha net olmasını sağlayacaktır. Profesyonel makinelerde ISO değerleri daha küçük sayılardan başlayarak daha büyük sayılara kadar ulaşır. Bu da her görüntüdeki karenin doğru şekilde yakalanmasına ve filme aktarılmasına olanak vermektedir.

Kontrast

Görüntünün açık ve koyu kısımları arasındaki farka verilen isimdir. Burada önemli olan çekilecek görüntünün ışık durumuna göre yüksek veya düşük kontraslı çekim yapabilmektir. Hemen her bölgede aynı ışık özelliklerinin yer aldığı görüntüler fotoğraflanırken daha yüksek kontraslı çekimler yapmak, ışığın sürekli değişiklik gösterdiği durumlarda ise düşük kotraslı çekimler makul olacaktır.

Kadraj

Fotoğrafçılıkta sıklıkla kullanılan bir başka terimdir. Kaba tabiriyle fotoğrafı çekenin yansıtmak istdiği alandır.

Netleme

Eski makinelerde daha zor bir durumolmasına rağmen, modern fotoğraf makinelerinde kolaylıkla yapılabilen bir ayarlamadan ibarettir. Çekilecek objenin seçilmesiyle çok daha kolay yapılabilen netleme, farklı görüntülerin yer aldığı bir alanda çok daha değişik tarzda fotoğraflar yakalnamasını da sağlar.

Piksel

Genellikle dijital fotoğrafçılıkta kullanılan bir terim olan piksel, bir fotoğrafa ait en küçük data parçasına verilen addır. Netlikle doğru orantılı olarak algılanabilir, piksel ne kadar çoksa netlik de o kadar fazla olacaktır.

Tripod

Genellikle profesyonel fotoğrafçıların kullandığı bir yan üründür. Daha ağır makineler için ve sürekli çekimlerde muhakkak bulundurulması gereken bir alettir. Üç ayaklı bir düzenek olan tripod adını da buradan almaktadır. Makinenin üzerine yerleştirilmesi ve istenilen ayarların yapılması halinde seri halinde birçok fotoğrafın daha az yorgunlukla çekilmesini sağlar.

Vizör

page6_bodyFotoğraf makinelerinde fotoğraflanacak alanı görmeye yarayan küçük penceredir. Kimi makinelerde –özellikle yeni nesil profesyonel makinelerde- bu alan fotoğrafın izlendiği ekrana da aktarılabilmektedir. Lensin uzak ve yakın ayarlarının yapılmasıyla vizördeki görüntü de değişmektedir.

Fotoğrafçılığa biraz olsun merak duyan herkesin, hatta sadece keyif için birkaç kare çeken insanların bile bu terimlerin büyük kısmına yabancı olmaması, bu sanat dalının ne kadar da hayatımızın bir parçası olduğunun önemli bir göstergesi aslında. Bu dalda ilerlemek isteyen ve daha çok şey öğrenme niyetinde olan insanlar ise, tüm bu terimleri ve daha fazlasını kurslarda öğreneceklerdir. Önceleri bu kadar değerli olmayan fotoğrafçılık, artık üniversitelerde bir bölüm olarak da bulunmaktadır.